Αρχική » Το Κτήριο

Φωτογραφίες

Αρχείο Εκδηλώσεων

Επισκέπτες

13
Live visitors

Το Κτήριο

Ο Σύλλογος στεγάζεται σε ένα πετρόκτιστο κτήριο ιδιοκτησίας του Δήμου Αρταίων επί της οδού Πριοβόλου 11, το οποίο αφού ανακαινίστηκε το 2004 μας παραχωρήθηκε το 2010 προς χρήση για 49 χρόνια.

Το κτήριο αυτό  χτίστηκε το 1850 από τον Παναγιώτη Τζανέτο, μέτοικο από τη Μάνη, στην τότε αριστοκρατική συνοικία του Αγίου Μηνά, στην οποία βρίσκονταν όλα τα προξενεία και οι προύχοντες της πόλης. Είναι δείγμα κλασσικής αρχιτεκτονικής εκείνης της εποχής. Αποτελείται από το υπόγειο, το ισόγειο, και τον πρώτο όροφο. Σ’ αυτό το κτίριο σύμφωνα με την παράδοση, παραδόθηκε η πόλη από τους Τούρκους και τον Τούρκο Πασά στον Ελληνικό Στρατό με την απελευθέρωσή της το 1881. Στη συνέχεια οι κληρονόμοι του το άφησαν στο Ελληνικό Δημόσιο προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για κοινωφελείς σκοπούς. Στην αρχή στεγάστηκε η υγειονομική υπηρεσία, στη συνέχεια παιδικός σταθμός (τότε έγιναν και κάποιες παρεμβάσεις) και τέλος παραχωρήθηκε στο Σύλλογό μας. Σήμερα αποτελεί κόσμημα στο κέντρο της πόλης  μας.

Από τον Αύγουστο του 2023 και για τις ανάγκες στέγασης και λειτουργίας του τμήματος Φιλαρμονικής και άλλων καλλιτεχνικών τμημάτων του Συλλόγου χρησιμοποιείται κατόπιν μίσθωσης ένα από τα νεοκλασικά στολίδια της πόλης μας το ισόγειο της οικίας Μάτσου.

Λίγα λόγια για την οικία Μάτσου

Πρόκειται για ένα υπέροχο νεοκλασικό κτίριο στο κέντρο της πόλης μας που κτίστηκε από τον έμπορο Γεώργιο Μάτσα το 1926. Χαρακτηρίζεται από λιτότητα και συμμετρία στην οργάνωση των όψεων. Είναι διώροφο με μεγάλους χώρους και υπέροχες ταπετσαρίες και γύψινες διακοσμήσεις. Τα παράθυρά του είναι μεγάλα για να έχει φως και στο πίσω μέρος είναι η κουζίνα και το δωμάτιο της υπηρεσίας.  Διασώθηκε από τους βομβαρδισμούς του τον Απρίλιο του 1941 όταν η πόλη δέχθηκε έναν ανελέητο βομβαρδισμό από τους Γερμανούς Ναζί που την ισοπέδωσαν σε μεγάλη έκταση από την ημέρα μάλιστα της Μεγάλης Παρασκευής έως το Πάσχα. Οι βομβαρδισμοί κράτησαν τέσσερις ημέρες με την Άρτα να παθαίνει την μεγαλύτερη καταστροφή μεταξύ όλων των περιοχών της Ηπείρου. Το κτίριο αποτελεί ενότητα με το διπλανό που στεγάζει την Δημοτική βιβλιοθήκη. Παραχωρήθηκε από τον ιδιοκτήτη του για να στεγάσει Γηροκομείο, αλλά ο τότε Μητροπολίτης Σεραφείμ δεν βρήκε σωστό να γίνει το γηροκομείο στο κέντρο της πόλης. Για το λόγο αυτό μετά το θάνατο του Μάτσα η γυναίκα του αγόρασε και έκτισε το γηροκομείο στην Φανερωμένη όπου και πέρασε τα τελευταία έτη της ζωής της. Σήμερα το κτίριο ανήκει στο Γηροκομείο Άρτας,

Ώρες Λειτουργίας

Δευτέρα – Παρασκευή: 19:00 – 21:00

Βρείτε μας στο Facebook

Facebook Pagelike Widget

Η διεύθυνσή μας

Καιρός

booked.net

Μοιραστείτε το: