Αρχική » Τμήμα Παραδοσιακών Ελληνικών χορών

Φωτογραφίες

Αρχείο Εκδηλώσεων

Επισκέπτες

40
Live visitors

Τμήμα Παραδοσιακών Ελληνικών χορών

Ο “Μακρυγιάννης” αποχαιρετά το δάσκαλό του Φώτη Στάμο, Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2023

Με τα λόγια της Ιουλίας Σωτηρίου, μέλους του διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου και μαθήτριάς του.

“Δάσκαλε αγαπημένε μας,
Δεν είναι οι καμπάνες που χτυπούν σήμερα πένθιμα.
Πένθιμα χτυπούν οι καρδιές όλων εμάς που είχαμε την
τύχη να σε γνωρίσουμε από κοντά.

Είμαστε εδώ σήμερα, κοντά σου, όλες οι γενιές των
χορευτών, των μελών του Μακρυγιάννη που είχαμε την
ευκαιρία και την ευτυχία να διδαχθούμε από σένα, να
κάνουμε τα πρώτα μας βήματα στο χορό, να μάθουμε
από σένα.

Αστείρευτη πηγή έμπνευσης και γνώσης για όλους του
μαθητές σου υπήρξε η μορφή σου, στη σαραντάχρονη
πορεία σου μέσα από τον ιστορικό πολιτιστικό σύλλογο
της πόλης μας τον Μακρυγιάννη και με την πορεία του
οποίου ταυτίστηκες, τόσο εσύ όσο και η πολύτιμη
δασκάλα μας και σύζυγός σου.

Στο τέλος της μέρας είμαστε φτωχότεροι!! Όχι μόνο
εμείς οι μαθητές σου, οι συνεργάτες σου, οι φίλοι σου

….. είναι φτωχότεροι ο πολιτιστικός μας σύλλογος, η
κοινωνία της πόλης μας, ο πολιτισμός μας.

Δεν δίδαξες μόνο το χορό, επί σειρά ετών στα τμήματα
του Συλλόγου μας, Δίδαξες ΗΘΟΣ, ΣΥΝΕΠΕΙΑ,
ΣΚΛΗΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ,
ΠΝΕΥΜΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ.

Αυστηρός και Απαιτητικός αλλά συνάμα ανθρώπινος,
ακούραστος, με υπομονή και επιμονή, θηρευτής της
τελειότητας, ασχολούσουν με τον κάθε έναν μαθητή
σου ξεχωριστά και ιδίως με τους νεώτερους και τους
άπειρους.

Δίδαξες όχι μόνο τα πρώτα βήματα στο χορό αλλά και
τα βήματα στη ζωή πλάθοντας και διαμορφώνοντας
εξαιρετικούς χορευτές και χαρακτήρες.

Οι εκδηλώσεις που οργάνωσες μαζί με τη σύζυγό σου,
τη δασκάλα μας, οι συμμετοχές του χορευτικού μας
τμήματος σε μεγάλες διοργανώσεις στο εσωτερικό και

το εξωτερικό, οι διακρίσεις που φέρατε, ανέδειξαν όχι
μόνο τον ιστορικό μας σύλλογο αλλά και ολόκληρη την
πόλη μας.

Δάσκαλε αγαπημένε μας
Όλοι εμείς που σε γνωρίσαμε, σε κρατάμε ψηλά στη
σκέψη μας και στην καρδιά μας.
Αρνούμαστε να σε αποχαιρετίσουμε και μιλάμε για
σένα σα να είσαι εδώ, συνεχώς και διαρκώς ανάμεσά
μας!
Μιά μικρή ανάπαυλα μέχρι να συναντηθούμε ξανά εκεί
στη γειτονία των αγγέλων, με τον Δάσκαλό μας και να
συνεχίσουμε τα μαθήματα και τους χορούς εκεί που τα
αφήσαμε, να σχεδιάσουμε την επόμενη εκδήλωση και
το επόμενο ταξίδι μας!!

Δάσκαλε αγαπημένε μας
Η γειτονία των αγγέλων απέκτησε δάσκαλο και
Πρωτοχορευτή και σε στέρησε από εμάς τους μαθητές,
τους φίλους, τους συνεργάτες και την οικογένειά σου.

Καλό ταξίδι και καλή αντάμωση Δάσκαλε αγαπημένε
μας
Να συνεχίσεις ακούραστος να μας προσέχεις από κει
ψηλά όπως έκανες πάντα!”

1η Ιουνίου 2023

Δεν υπάρχει καλύτερη ψυχοθεραπεία από τους παραδοσιακούς χορούς…
Μαθαίνουμε να χορεύουμε, να τραγουδάμε, να εκφραζόμαστε, γνωρίζουμε τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας.
Ένα χρόνο σχεδόν πρόβες και στο τέλος την καθιερωμένη μας παράσταση.
Έτσι λοιπόν, αφού σιγά σιγά και αυτή η χρονιά φτάνει στο τέλος της, ξεκινήσαμε χθες με το αρχάριο τμήμα της δασκάλας μας Ελένη Μανώλη να παρουσιάζει χορούς από την Ήπειρο και να συγκινεί με τις επιδόσεις του γονείς και φίλους. Εμείς από την μεριά μας θέλοντας να ευχαριστήσουμε τους μικρούς μας χορευτές, τους αποχαιρετήσαμε με αλμυρές και γλυκές λιχουδιές, τους ευχηθήκαμε “Καλό καλοκαίρι!” και δώσαμε ξανά ραντεβού τον Οκτώβριο.

Απρίλης 2023,

Το χορευτικό μας με το δάσκαλο χορού κ. Νίκο Τόλη θα βρεθεί στις 8 Απριλίου στο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών στα Τρίκαλα μεταφέροντας και εκεί την παράδοση της Ηπείρου σε ένα αντάμωμα πολλών Χορευτικών από όλη την Ελλάδα..

Οκτώβρης 2022 , αρχίζουμε!!!

Καλοκαίρι 2022…

Ο χορός μας ενώνει και μας…. ταξιδεύει! Επιστροφή από την μαγευτική Αντίπαρο για τους χορευτές μας που συμμετείχαν στα «Χοροαρμενίσματα» στις 11,12 και 13 Ιουνίου. Μια εμπειρία καταπληκτική που έδωσε την ευκαιρία στα μέλη μας μαζί με άλλους 14 συλλόγους να ταξιδέψουν στα κύματα της παράδοσης και του χορού, να περάσουν τρεις μέρες γεμάτες χορό, κέφι, τραγούδι, καλή παρέα και διασκέδαση και να γυρίσουν γεμάτοι όμορφες αναμνήσεις αφού φρόντισαν να απολαύσουν όλες τις ομορφιές του πανέμορφου νησιού… Και του χρόνου!!!

Με τον “Μακρυγιάννη” στην Αντίπαρο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος , Ιούνιος 2022

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι image.png

Αγαπητοί μας φίλοι, ένα από τα χορευτικά μας τμήματα θα συμμετέχει εκπροσωπώντας την πόλη μας στο 4ο Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών που θα γίνει στην Αντίπαρο στις 11 και 12 Ιουνίου.

Η αποστολή μας που θα βρίσκεται στην Αντίπαρο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος θα παρουσιάσει παραδοσιακούς χορούς του τόπου μας και ταυτόχρονα θα έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί τη Χώρα, να επισκεφθεί αξιοθέατα και να απολαύσει τη γνήσια κυκλαδίτικη ομορφιά του μοναδικού αιγαιοπελαγίτικου νησιού μας.

Και στη Σύρο τον Ιούλιο!!!!

ΜΕ ΤΟ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΤΟΥ “ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ” ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ “Η ΦΛΟΓΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΣΤΗ ΜΑΓΕΥΤΙΚΗ ΣΥΡΟ!

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι Η-ΦΛΟΓΑ-ΤΗΣ-ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ-1024x744.jpg

Επειδή Παράδοση δεν είναι η διατήρηση της στάχτης, αλλά η μεταφορά της φλόγας, το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου μας μεταφέρει τη φλόγα της Ηπειρώτικης παράδοσης στο Αιγαίο, συμμετέχοντας στο Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών «Η φλόγα της παράδοσης» που θα γίνει από τις 8 έως 11 Ιουλίου 2022 στην αρχόντισσα των Κυκλάδων, τη μαγευτική Σύρο με την πλούσια ιστορία, τα μοναδικά αξιοθέατα, την εκπληκτική αρχιτεκτονική και τις υπέροχες αμμουδιές.

Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στην πανέμορφη, αρχοντική και κοσμοπολίτικη  πρωτεύουσα του νησιού, την Ερμούπολη, που αποτελεί το κόσμημα του Αιγαίου.  

Χριστούγεννα 2021…

Όταν οι δράσεις είναι πλούσιες και εμπνευσμένες από την παράδοση, το χορευτικό μπορεί να συμμετέχει και σε μια Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση….

Δείτε το αφιέρωμα “Ες Βασίλη” από το χορευτικό του Συλλόγου μας στις Χριστουγεννιάτικες διαδικτυακές εκδηλώσεις του Δήμου Αρταίων όπως παρουσιάστηκαν στον ArtTV… ( σε χρόνο 20:20 μετά τις Χριστουγεννιάτικες μελωδίες από τη χορωδία…)

Η αφίσα μας για την περίοδο 2020 – 2021

Αρχίζουμε τον Οκτώβριο!!!! Όπως κάθε χρόνο τμήματα για όλες τις ηλικίες …
Με πολύ κέφι και πολύ μεράκι για την διατήρηση της παράδοσης..
Σας περιμένουμε

Ακούραστοι δάσκαλοι των χορευτικών μας οι:

Λίτσα Μανώλη,

Παρουσιάζοντας η ίδια το πρόγραμμά της κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Συλλόγου…
Συνοδεύοντας το τμήμα του Συλλόγου στη Λιτανεία της Αγίας Θεοδώρας (Αγία Θεοδώρα Βασίλισσα Άρτας)

Η Λίτσα, η παράδοση και ο “Μακρυγιάννης”…όπως γράφει η ίδια…

Η ενασχόλησή μου με τους παραδοσιακούς χορούς συνδέθηκε άρρηκτα με την ίδρυση του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ο ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ».Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 1980 και είμαι η δασκάλα των χορευτικών του στα πρώτα του χορευτικά, από το 1982 μέχρι σήμερα.

Τριάντα οκτώ (38) χρόνια διδάσκω παραδοσιακούς χορούς από όλη την Ελλάδα σε μικρούς και μεγάλους χορευτές. Μετά από τόσα χρόνια ο παραδοσιακός  χορός έγινε  δεύτερη φύση μου και «Ο ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ» το δεύτερο σπίτι μου.

Καταθέτω εδώ την ψυχή μου, τις γνώσεις μου, την εμπειρία μου και προσπαθώ συνεχώς να βρίσκω τρόπους να προσεγγίσω τους μικρούς ιδίως χορευτές να γνωρίσουν, να αγαπήσουν και να βιώσουν τον παραδοσιακό χορό κατ’ αρχή μέσα από τη διδασκαλία. Με απώτερο σκοπό οι χορευτές μας, ενήλικοι πλέον, να βιώνουν την παράδοση από τις γνώσεις που απόκτησαν  βάζοντας στην πορεία και δικά τους βιώματα που αποκτήθηκαν με το πέρασμα του χρόνου μέσα από βιωματικές προσεγγίσεις….(γάμοι, πανηγύρια, εκδηλώσεις…). 

Μέσα από αυτή τη διαδικασία είχα τη χαρά να καμαρώνω ενήλικους πλέον χορευτές με γνώση, ενδιαφέρον, αγάπη και μεράκι για την παράδοση του τόπου μας, να υλοποιώ  ένα στόχο που αποτελεί και πρωταρχικό σκοπό της ίδρυσης του Συλλόγου και ταυτόχρονα να συμβάλλω με τις δυνάμεις μου στην ανάδειξη, τη διατήρηση και διάσωση της παράδοσης και του πολιτισμού του τόπου μας.

Παράλληλα με το ίδιο μεράκι δίδαξα παραδοσιακούς χορούς και σε άλλους Πολιτιστικούς Συλλόγους της περιοχής μας για πολλά χρόνια.

Με τον ίδιο ζήλο εργάστηκα ως εκπαιδευτικός  Φυσικής Αγωγής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση για πολλά χρόνια, καθόσον είμαι  πτυχιούχος του ΤΕΦΑΑ με ειδικότητα στη ρυθμική και καλλιτεχνική γυμναστική. Η αγάπη μου για το χορό, την παράδοση και την παραδοσιακή μουσική με οδήγησε σε διαρκείς μετεκπαιδεύσεις, συμμετοχή σε συνέδρια (διεθνές συνέδριο ΔΟΛΤ -διεθνής οργάνωση λαϊκής τέχνης- στη Δράμα και στα Ιωάννινα και στο 2ο, 3ο, 8ο και 9ο πανελλήνιο Συνέδριο Φυσικής Αγωγής) και παρακολουθήσεις σεμιναρίων (για θεατρική μουσική αγωγή, αγωγή υγείας, παραδοσιακών χορών,  το χορό, τον ρυθμό, την ψυχαγωγία και την κοινωνικοποίηση του χορευτή και τόσα άλλα) αλλά και σε επιπλέον  σπουδές. Μετά από εξετάσεις φοίτησα στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής (ΤΛΠΜ)  του ΤΕΙ Άρτας με ειδικότητα στα κρουστά και τη φωνητική.

Είχα την τιμή και τη χαρά με τους μαθητές μου και τους χορευτές του Συλλόγου να αξιωθούμε   το 2ο βραβείο στο διεθνές φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στην Ιταλία. Με το  1ο  και 2ο βραβείο στους Περιφερειακούς Καλλιτεχνικούς Αγώνες Ηπείρου –Κέρκυρας στους παραδοσιακούς χορούς.  Με το 3ο βραβείο σε Πανελλήνιους μαθητικούς αγώνες στην Αθήνα. Συμμετείχα στην Πανελλήνια Μαθητιάδα στην Πρώτη Σερρών με θέμα «Αθλητισμός και Παράδοση». Συμμετείχα σε πολλά Πανελλήνια και 25 Διεθνή Φεστιβάλ.  Παρακολούθησα, ερεύνησα και κατέγραψα τα καγκελάρια της περιοχής  μας αποκτώντας πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό. ‘Ήμουν υπεύθυνηΕΤ1  παρουσίασης των χορευτικών τμημάτων στο μοναδικό μας Βυζαντινό μνημείο την Παρηγορήτρια Άρτας και  του Αη Γιώργη Φιλιππιάδας καθώς και συνυπεύθυνη της εκπομπής της ΕΤ3 «Κυριακή στο χωριό» στην Κορωνησία και Καταρράκτη Άρτας. Συνυπεύθυνη επίσης στην παρουσίαση των χορευτικών τμημάτων στην ομογένεια της Νέας Υόρκης και του Ντητρόιτ των ΗΠΑ όπου με μεγάλη συγκίνηση παραδώσαμε μαθήματα παραδοσιακών χορών στα χορευτικά τμήματα των αποδήμων μας.  Είχα την ευθύνη της οργάνωσης πολλών διεθνών φολκλορικών φεστιβάλ και συναντήσεων Ελληνικών παραδοσιακών Συλλόγων που έγιναν από το Σύλλογο καθώς και συμμετοχή και διοργάνωση δρώμενων του τόπου μας. Συμμετείχα με τα χορευτικά του από το 1991 μέχρι και το 2020 στην εκδήλωση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Συλλόγων Ελλάδας ¨Η πίτα του Ηπειρώτη” αφήνοντας πάντα άριστες εντυπώσεις.

Και θέλω να συνεχίσουμε … με κέφι , με μεράκι, με αγάπη για την παράδοση, τον τόπο μας, τον Σύλλογό μας…

Φώτης Στάμος

Εδώ ως χορευτής με παραδοσιακή στολή σε εκδήλωση του Συλλόγου….
Συμμετέχοντας στην παρέλαση με το τμήμα του Συλλόγου

Λίγα λόγια από τον ίδιο για την μέχρι τώρα πορεία του …

Αν κάτι με χαρακτηρίζει στη ζωή μου είναι η αγάπη μου για το χορό και την παράδοση.

Φοιτητής ακόμη του ΤΕΦΑΑ Αθηνών επέλεξα να είμαι χορευτής στο χορευτικό τμήμα της σχολής καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών μου με πολλές παραστάσεις στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό.

Από το 1979 έως το 1981ανέλαβα το χορευτικό τμήμα των Αρτινών Σπουδαστών με το οποίο έδωσα πολλές παραστάσεις κυρίως στην Ήπειρο. Δίδαξα για δυο και πλέον έτη  παραδοσιακούς χορούς στη ΝΕΛΕ .

Εκπαιδευτικός πλέον Φυσικής Αγωγής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δίδαξα τους μαθητές μου  παραδοσιακούς χορούς και τιμήθηκα με το πρώτο βραβείο στους Περιφερειακούς Καλλιτεχνικούς Αγώνες Ηπείρου –Κέρκυρας στους παραδοσιακούς χορούς. Συμμετείχα στην Πανελλήνια Μαθητιάδα στην Πρώτη Σερρών με θέμα «Αθλητισμός και Παράδοση». Υπηρέτησα ως μέλος του ΑΠΥΣΔΕ και  ως αναπληρωτής Δ/ντής του Λυκείου Ανέζας. Συμμετείχα στο  διεθνές συνέδριο ΔΟΛΤ (διεθνής οργάνωση λαϊκής τέχνης) και στο 2ο, 3ο, 8ο και 9ο πανελλήνιο Συνέδριο Φυσικής Αγωγής.

 Το 1983 μπήκε στη ζωή μου «Ο Μακρυγιάννης». Δάσκαλος στα χορευτικά του τμήματα και μέλος του Συλλόγου, έκανα το Σύλλογο δεύτερο σπίτι μου. Εκεί περνώ μέχρι σήμερα τις περισσότερες και πιο δημιουργικές ώρες μου κάθε απόγευμα… με εργατικότητα, επιμόρφωση, έρευνα και μεθοδικότητα ασχολήθηκα με τους παραδοσιακούς χορούς κάθε γωνιάς της χώρας μας . Συνδέθηκα με το πιο ζωντανό κομμάτι της πόλης και της περιοχής μας, τη νεολαία μας και τους ανθρώπους που αγαπάνε την παράδοση, παρουσιάζοντας μαζί τους δεκάδες εκδηλώσεις και τοπικά δρώμενα στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Είχα την ευθύνη της οργάνωσης πολλών διεθνών φολκλορικών φεστιβάλ και συναντήσεων Ελληνικών παραδοσιακών Συλλόγων από το Σύλλογο. Υπεύθυνος επίσης στην παρουσίαση των χορευτικών τμημάτων στην ομογένεια της Νέας Υόρκης και του Ντητρόιτ των ΗΠΑ όπου με μεγάλη συγκίνηση παραδώσαμε μαθήματα παραδοσιακών χορών στα χορευτικά τμήματα των αποδήμων μας . Συμμετείχα με τα χορευτικά του από το 1991 ανελλιπώς μέχρι και το 2020 στην εκδήλωση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Συλλόγων Ελλάδας ¨Η πίτα του Ηπειρώτη” . ‘Ήμουν υπεύθυνος παρουσίασης των χορευτικών τμημάτων της εκπομπής της ΕΤ3 «Κυριακή στο χωριό» στην Κορωνησία και Καταρράκτη Άρτας. Ανάμεσα σε πολλές διακρίσεις με τα χορευτικά του τμήματα, αξιώθηκα το 2ο Βραβείο στο διεθνές φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στην Ιταλία.

Επειδή χορός και μουσική είναι αναπόσπαστα δεμένα, το 2001 αποφάσισα να ασχοληθώ και με τη μουσική. Έτσι μετά από κατατακτήριες εξετάσεις έγινα φοιτητής στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής  Μουσικής του ΤΕΙ  Άρτας, απ’ όπου και αποφοίτησα με ειδικότητα στο κλαρίνο, βασικό όργανο παραδοσιακής μουσικής. .

Παράλληλα παρακολούθησα δεκάδες παραστάσεις και σεμινάρια σχετικά με την παράδοση, την παραδοσιακή μουσική, το χορό, τον ρυθμό, την ψυχαγωγία και την κοινωνικοποίηση του χορευτή.   Συμμετείχα σε Συνέδρια Φυσικής Αγωγής,  διδασκαλίας και μεθοδολογίας των παραδοσιακών χορών και της παραδοσιακής μουσικής, καθώς και σε πολλά Πανελλήνια και 25 Διεθνή Φεστιβάλ.  Παρακολούθησα και κατέγραψα πολλά ήθη και έθιμα του τόπου μας αποκτώντας πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό. Όλη αυτή τη συσσωρευμένη εμπειρία μου θέλω να συνεχίσω να την προσφέρω στον Σύλλογό μας……

και Νίκος Τόλης

      Ο Νικόλαος Τόλης είναι εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής, απόφοιτος του ΤΕΦΑΑ  Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με ειδίκευση στους Ελληνικούς Παραδοσιακούς Χορούς. Εργάζεται σαν μόνιμος εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής στο 2ο Δημοτικό σχολείο Άρτας. Από τα μαθητικά του χρόνια ήταν μέλος του χορευτικού τμήματος του συλλόγου μας από το  1980 έως το 1983 που εισάγεται σαν φοιτητής στο ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης. Ολοκληρώνει τις σπουδές του το 1987 με δίπλωμα ειδικότητας δασκάλου Παραδοσιακών χορών. Στα φοιτητικά του χρόνια εργάστηκε σαν δάσκαλος χορού στον πολιτιστικό Σύλλογο Άνω Πόλης Θεσσαλονίκης, στο σύλλογο Τερπνιωτών Θεσσαλονίκης, και στο σύλλογο Σησαμιωτών Θεσσαλονίκης.

      Στο σύλλογό μας άρχισε να εργάζεται σαν δάσκαλος χορού το 1992 μέχρι σήμερα. Παράλληλα όλα αυτά τα χρόνια έχει εργαστεί σαν δάσκαλος χορού στο Σύλλογο Νέας Κερασούντας Πρεβέζης, στον Πολιτιστικό Σύλλογο Νεοχωρίου Άρτας, στον Σύλλογο Πέτρας Πρεβέζης, στον Σύνδεσμο Συρρακιωτών Φιλιππιάδας, στον Σύλλογο Πέτα Άρτας, στον Σύλλογο Πιστιανών Άρτας, στο Σύλλογο Βλαχέρνας Άρτας, στο Σύλλογο Καλοβάτου Άρτας και στο Σύλλογο Γυμνοτόπου Πρεβέζης.

      Συμμετείχε σε πολλά σεμινάρια διδασκαλίας Παραδοσιακών χορών καθώς και σε συνέδρια που αφορούν το λαϊκό μας πολιτισμό. Σε ημερίδα καθηγητών Φυσικής Αγωγής Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης ήταν εισηγητής για τη διδασκαλία των παραδοσιακών χορών στο Δημοτικό σχολείο.

Το χορευτικό τμήμα είναι το πρώτο τμήμα που δημιουργήθηκε μετά τη σύσταση του Συλλόγου. Με το τμήμα αυτό ο Σύλλογος επεδίωξε κατ’ αρχή τη διάσωση και διάδοση των παραδοσιακών χορών της Ηπείρου. Όμως πολύ σύντομα με τη διάθεση και την έφεση στην εκμάθηση των χορευτών, αλλά και την εμπειρία και το μεράκι των χοροδιδασκάλων, επεκτάθηκε στην εκμάθηση χορών από όλη την Ελλάδα, που ξεκινούν από τον Πόντο και τη Θράκη και φτάνουν στα νησιά την Κρήτη και τη Μικρά Ασία.

Το χορευτικό τμήμα έγινε γνωστό σε όλη την Ελλάδα και σε πάρα πολλές χώρες του εξωτερικού, τόσο για τη λεβεντιά και την άψογη εμφάνιση που διακρίνει τα μέλη του, όσο και για το ήθος και την αυθεντική διατήρηση της παράδοσης.

Μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει περίπου πεντακόσιες εκδηλώσεις, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, σε συνεργασία με τη Τοπική Αυτοδιοίκηση και άλλους Πολιτιστικούς φορείς, απέσπασε δε το 2ο βραβείο σε φεστιβάλ χορού που πραγματοποιήθηκε στο Καστέλλο Ντι Γκορίτζια της Ιταλίας και τα εύσημα της Ελληνικής κοινότητας του Ντιτρόιτ των ΗΠΑ.

Λειτουργούν 18 χορευτικά τμήματα, που πλαισιώνονται  από 350 περίπου χορευτές ηλικίας 6-60 χρόνων.

Τους παραδοσιακούς χορούς διδάσκουν  οι καθηγητές Φυσικής Αγωγής, ειδικά εκπαιδευμένοι στους παραδοσιακούς χορούς της χώρας, η κ. Ελένη Μανώλη – Στάμου, ο κ. Φώτης Στάμος και ο κ. Νίκος Τόλης.

Συμμετέχει κάθε χρόνο στις εκδηλώσεις που πραγματοποιεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι άλλοι φορείς της πόλης, καθώς και στις ετήσιες εκδηλώσεις της Πανηπειρωτικής στην Αθήνα. Επίσης πραγματοποιεί ετήσια εκδήλωση όπου παρουσιάζονται όλα τα τμήματα (μικροί – μεγάλοι) αναδεικνύοντας ταυτόχρονα ιστορικά μνημεία της πόλης μας. Κάθε δύο χρόνια  πραγματοποιεί φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στην πόλη μας με τη συμμετοχή χορευτικών τμημάτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.  

Το χορευτικό τμήμα στη μέχρι τώρα πορεία του συμμετείχε στα παρακάτω διεθνή φεστιβάλ :  

  • ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: VARNA 1984
  • ΙΤΑΛΙΑ: GORIZIA  1985
  • ΓΕΡΜΑΝΙΑ: BAYREUTH 1990
  • ΟΥΓΓΑΡΙΑ: TISZAGUREO 1995
  • ΙΤΑΛΙΑ: BURGAS 1996
  • ΣΚΟΠΙΑ: OHRID 1997
  • ΚΥΠΡΟΣ: ΛΕΜΕΣΣΟΣ  1998
  • ΓΕΡΜΑΝΙΑ: BITBURG 2000
  • ΤΣΕΧΙΑ: FERSNAD 2001
  • ΑΥΣΤΡΙΑ: VILLACH 2001
  • ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΒERLIN 2002
  • ΤΟΥΡΚΙΑ: ΚΩΝ/ΠΟΛΗ 2003
  • ΟΛΛΑΝΔΙΑ: ΣΑΣ ΒΑΝ ΚΕΝΤ  2004
  • ΣΛΟΒΑΚΙΑ: BRATISLAVA 2005
  • ΙΤΑΛΙΑ: ΣΙΚΕΛΙΑ 2006
  • ΚΥΠΡΟΣ: ΠΙΣΣΟΥΡΙ 2007
  • Η.Π.Α.: DETROIT 2009
  • ΚΥΠΡΟΣ: ΚΥΠΕΡΟΥΝΤΑ 2012

Ώρες Λειτουργίας

Δευτέρα – Παρασκευή: 19:00 – 21:00

Βρείτε μας στο Facebook

Facebook Pagelike Widget

Η διεύθυνσή μας

Καιρός

booked.net

Μοιραστείτε το: