Αρχική » Ιστορικό

Φωτογραφίες

Αρχείο Εκδηλώσεων

Επισκέπτες

9
Live visitors

Ιστορικό

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άρτας «Ο ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ» ιδρύθηκε το έτος 1980 στην Άρτα από ανθρώπους που αγαπούσαν τον τόπο, τις τέχνες, τα γράμματα και τον πολιτισμό.  Από τότε μέχρι σήμερα συμβάλλει με πολλούς τρόπους στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής και της χώρας μας γενικότερα.

Ο Σύλλογος στεγάζεται σε ένα πετρόκτιστο κτήριο ιδιοκτησίας του Δήμου Αρταίων επί της οδού Πριοβόλου 11, το οποίο αφού ανακαινίστηκε το 2004 παραχωρήθηκε το 2010 προς χρήση του Συλλόγου για 49 χρόνια.

Κάθε χρόνο διοργανώνει φεστιβάλ χορωδιών, χορευτικά φεστιβάλ, θεατρική παράσταση, προβολές ταινιών, αφιερώματα σε Έλληνες και ξένους δημιουργούς, παρουσιάσεις βιβλίων και δράσεις για παιδιά, συνέδρια, ημερίδες και σεμινάρια λαογραφικού και πολιτιστικού περιεχομένου, βραδιές κλασσικής μουσικής και συναυλίες παραδοσιακής μουσικής επιτελώντας ένα σημαντικό έργο στην πολιτιστική αναβάθμιση της περιοχής μας.

Στο Σύλλογο λειτουργούν πολλά τμήματα που προσφέρουν διέξοδο αλλά και δεξιότητες στους συμπολίτες μας και κυρίως κάνουν τους νέους μας κοινωνούς της παράδοσης και του Πολιτισμού μας.

Τα Χορευτικά τμήματα είναι 18 και σ’ αυτά συμμετέχουν 300 περίπου χορευτές όλων των ηλικιών και επιπέδων, με συμμετοχές και διακρίσεις σε πολλά φεστιβάλ της χώρας μας και στο εξωτερικό.

Επίσης λειτουργούν τμήματα εκμάθησης χορού Tango και Latin.

Ο Σύλλογος διαθέτει θεατρικό τμήμα με πλούσια δράση και πολλές θεατρικές παραστάσεις και δρώμενα, θεατρικό εργαστήρι – παιχνίδι για παιδιά,  εργαστήρι ζωγραφικής για παιδιά και εικαστικό εργαστήρι για ενήλικες, τμήμα παρασκευής καλλυντικών, τμήματα κοπτικής – ραπτικής, τμήματα κατασκευής κοσμήματος και χειροτεχνίας. Επίσης, λειτουργεί τμήμα εκμάθησης σκακιού παιδιών και ενηλίκων,  καθώς και τμήμα δημιουργικής γραφής για παιδιά του Δημοτικού.

Σημαντικά τμήματα του Συλλόγου αποτελούν  η μικτή, η εφηβική και οι δυο παιδικές του χορωδίες με συμμετοχές και διακρίσεις σε πολλά χορωδιακά φεστιβάλ της χώρας μας και στο εξωτερικό. Την 11η Μαρτίου, ημέρα εορτασμού της πολιούχου μας Αγίας Θεοδώρας, κάθε έτος διοργανώνει χορωδιακό φεστιβάλ με τη συμμετοχή Ελληνικών και ξένων χορωδιών.

Νέο και πολλά υποσχόμενο τμήμα του Συλλόγου αποτελεί η Φιλαρμονική του.

Ο συνολικός αριθμός των συμμετεχόντων σε όλα τα τμήματα και τις δραστηριότητες του συλλόγου μας υπερβαίνει τα 600 άτομα, αριθμός ο οποίος συνεχώς επεκτείνεται.

Στο Σύλλογό μας διατηρείται Βεστιάριο γνησίων παραδοσιακών στολών από Ήπειρο, Θεσσαλία και Μακεδονία οι οποίες δεν καλύπτουν τις ανάγκες του.

Κάθε χρόνο ο Σύλλογος συμμετέχει στις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Άρτας, διοργανώνοντας φεστιβάλ παραδοσιακών χορών με τη συμμετοχή Ελληνικών και ξένων πολιτιστικών φορέων που γίνεται στο ιστορικό θέατρο κάστρου της πόλης και λοιπά βυζαντινά μνημεία (Ιστορικό Γεφύρι, Παρηγορήτρια, κλπ).

Οι οικονομικοί του πόροι προέρχονται αποκλειστικά από τις συνδρομές των μελών του. Πόροι, που δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να καλύψουν τις  διαρκείς και μεγάλες του ανάγκες, προκειμένου να επιτελέσει τους  σκοπούς  του.   

Ονοματεπώνυμα όσων διατέλεσαν Πρόεδροι του Συλλόγου

Κων/νος Αντωνίου από 5/6/1980 έως 23/2/84

Ελευθέριος Φλούδας από 24/2/1984 έως 3/3/88

Ιωάννης Παπακώστας από 4/3/1988 έως 18/9/96

Έφη Νάκα από 8/10/1996 έως 19/3/1998

Κων/νος Σκαλτσογιάννης από 20/3/1998 έως 19/1/2004

Πέτρος Πετρής από 30/3/2004 έως 29/10/2008

Κων/νος Δημητρίου από 30/10/2008 έως 13/5/2009

Δήμητρα Αξιώτη από 14/5/2009 έως ….

Ώρες Λειτουργίας

Δευτέρα – Παρασκευή: 19:00 – 21:00

Βρείτε μας στο Facebook

Facebook Pagelike Widget

Η διεύθυνσή μας

Καιρός

booked.net

Μοιραστείτε το: