

Η “Αντιγόνη” του Σοφοκλή από το θεατρικό εργαστήρι εφήβων στη σκηνή του “Μακρυγιάννη”
Στην μεγάλη οικογένεια του “Μακρυγιάννη” είμαστε χαρούμενοι γιατί κλείνουμε τη θεατρική μας χρονιά με ένα εμβληματικό έργο της αρχαίας Ελληνικής δραματουργίας, που εκφράζει πανανθρώπινες, διαχρονικές αξίες και η ενσάρκωση των ρόλων του γίνεται από τους εφήβους μαθητές του θεατρικού μας εργαστηρίου αποδεικνύοντας τη σπουδαία δουλειά που γίνεται όλη τη χρονιά από τη διδάσκουσα θεατρολόγο και
εκπαιδευτικό κ. Αφροδίτη Κατσαούνου που έκανε και τη διασκευή του έργου..
Οι παραστάσεις είναι το Σάββατο και την Κυριακή 17 και 18 Ιουνίου 2023 στην αίθουσα εκδηλώσεων Συλλόγου στις 8.00μμ.
Εισιτήρια και κρατήσεις θέσεων: Σωτηρίου Ιουλία 6947834595
Γράφει η Αφροδίτη Κατσαούνου:
Στο Θεατρικό Εργαστήρι Εφήβων του Μακρυγιάννη μελετήσαμε την τραγωδία του Σοφοκλή, Αντιγόνη. Την επιλέξαμε με την ομάδα γιατί θίγει σπουδαία πανανθρώπινα ζητήματα και επειδή θέλαμε να έρθουμε σε μια πρώτη επαφή με το Αρχαίο Ελληνικό Θέατρο. Θέμα, η προσπάθεια της Αντιγόνης να θάψει τον νεκρό αδελφό της Πολυνείκη, παρά την αντίθετη εντολή του Κρέοντα, βασιλιά της Θήβας, θέτοντας την τιμή των θεών και την αγάπη για τον αδερφό της υπεράνω των νόμων των ανθρώπων.
“Δεν έχεις τη δύναμη να παραβαίνεις τους άγραφους νόμους των θεών, ούτε τη θέληση του ανθρώπου…” υποστηρίζει η ηρωίδα, υπερασπίζοντας με τη ζωή της τον λόγο της.
Μαζί με τον Χορό υποστηρίζουν την αγάπη και το σεβασμό στον άνθρωπο.
Αντιγόνη: “…δε γεννήθηκα για να μισώ, αλλά για να αγαπώ και να με αγαπούν…”
Χορός: “…Τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος, ο άνθρωπος το λησμονάει…”
Κατά την διάρκεια των μαθημάτων έγινε σταδιακή μύηση των μαθητών στην αρχαία τραγωδία, στην ιδέα του έργου και στη συνέχεια στο στήσιμο μιας παράστασης.
Το κείμενο διασκευάστηκε με την ομάδα και έγινε προσθήκη κειμένων από το αντίστοιχο έργο του Μπ. Μπρεχτ. Η ομάδα επίσης εργάστηκε πάνω στη μουσική, στο θεατρικό κοστούμι και το μακιγιάζ της παράστασης, προσπαθώντας να πλησιάσει την εποχή του έργου δίνοντας ταυτόχρονα σύγχρονα, συμβολικά στοιχεία στην παράσταση.
Τους ρόλους ενσαρκώνουν οι έφηβοι ηθοποιοί:
ΑΝΤΙΓΟΝΗ: Φαίη Μπακόλα
ΚΡΕΟΝΤΑΣ: Γιώργος Βήχας
ΙΣΜΗΝΗ, ΧΟΡΟΣ: Ολυμπία Αποτόρη
ΑΙΜΟΝΑΣ, ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ : Περσέας Καλιακάτσος
ΕΞΑΓΓΕΛΟΣ, ΧΟΡΟΣ : Φωτεινή Κλωνάρη
ΕΥΡΙΔΙΚΗ, ΧΟΡΟΣ: Παναγιώτα Γόγαλη
ΦΥΛΑΚΑΣ, ΧΟΡΟΣ: Γρηγόρης Τζουρμανάς
ΦΥΛΑΚΑΣ, ΧΟΡΟΣ: Σωτήρης Καλύβας
ΚΟΡΥΦΑΙΑ 1: Σοφία Γρέβια
ΚΟΡΥΦΑΙΑ 2: Δωρίτα Γεωργαλή
ΧΟΡΟΣ: Ευσταθία Ντασκαγιάννη
ΧΟΡΟΣ: Βασιλική Κασίμη
ΧΟΡΟΣ: Χρυσάνθη Κυρίτση
ΧΟΡΟΣ: Μαρία Μπουκουβάλα
Εργάστηκαν για την παράσταση:
Διδασκαλία/Διασκευή κειμένου: Αφροδίτη Κατσαούνου
Επεξεργασία κειμένου, μουσική: Γιώργος Βήχας
Κοστούμια, μακιγιάζ: Η ομάδα
Σκηνικά, ήχος: Νίκος Παύλου
Φωτογραφία: Δημήτρης Παπαρούνης
Αφίσα : Ζωή Μπαρτζώκα
Υπεύθυνη Θεατρικού Εργαστηρίου το μέλος του Δ.Σ. κ. Ζωή Μπαρτζώκα
Μα και οι μικροί μας ηθοποιοί μας παρουσίασαν έναν καταπληκτικό Πινόκιο!!!


Το τμήμα λειτουργεί την περίοδο 2022 -2023. Τα μαθήματα γίνονται κάθε Κυριακή 18:00 -20:00 Υπεύθυνη του τμήματος η κ. Αφροδίτη Κατσαούνου.

Σύντομο Βιογραφικό
Η Κατσαούνου Αφροδίτη γεννήθηκε στην Άρτα. Είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Αθηνών, απόφοιτος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών και εργάζεται ως Νηπιαγωγός στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση από το 2000. Από το 2007 συμμετέχει ενεργά στο ερασιτεχνικό θεατρικό γίγνεσθαι της περιοχής ως ηθοποιός, εμψυχώτρια και σκηνοθέτιδα.
- Είναι μέλος της παιδικής σκηνής του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Άρτας και συμμετείχε στις παραστάσεις της ομάδας, που σκηνοθέτησε ο Σωτήρης Σαρλής, από το 2007 έως το 2011.
- Συνεργάστηκε με την ΑΘΟΑ στο έργο Δεσποινίς ετών 39, των Α. Σακελλάριος-Χ. Γιαννακόπουλος(2011), σε σκηνοθεσία Σωτήριου Σαρλή.
- Συνεργάστηκε με την θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Μακρυγιάννη στο έργο του Άρθουρ Μίλερ (2016), Θέα από τη γέφυρα, σε σκηνοθεσία Ζωής Μπαρτζώκα.
- Από το 2011 είναι εμψυχώτρια των θεατρικών εργαστηρίων Ανηλίκων και Ενηλίκων του Πολιτιστικού Συλλόγου Κομποτίου και σκηνοθετεί την θεατρική του ομάδα «ΥΦΟ-ΠΟΙΟΙ»: Χωρίς Γάντι, Αλέκου Λιδωρίκη (2015), La Nonna, Ρομπέρτο Κόσα (2016), Ποιος ανακάλυψε την Αμερική, Χρύσας Σπηλιώτη (2017), Δείπνο Ηλιθίων, Φρανσίς Βεμπέρ (2018), Κατά Συνθήκη Ψεύδη, Άντονι Νίλσον (2019).
- Το 2018 ανέλαβε την διδασκαλία της Θεατρικής Ομάδας Εφήβων του Πολιτιστικού Συλλόγου Μακρυγιάννη παρουσιάζοντας τα έργα: Ο μάγος του Οζ (2019), Χριστουγεννιάτικη Ιστορία (2019).
- Το 2019 ανέλαβε την σκηνοθεσία της νεοσύστατης θεατρικής ομάδας της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Άρτας.
Η βασική σκέψη και στόχος της κ.Κατσαούνου Αφροδίτης περιέχεται στα λόγια του Κάρολου Κουν :
«Δεν κάνουμε Θέατρο για το Θέατρο. Δεν κάνουμε Θέατρο για να ζήσουμε. Κάνουμε Θέατρο για να πλουτίσουμε τους εαυτούς μας, το κοινό που μας παρακολουθεί κι όλοι μαζί να βοηθήσουμε να δημιουργηθεί ένας πλατύς, ψυχικά πλούσιος και ακέραιος πολιτισμός στον τόπο μας»

Σεπτέμβριος 2022
Ιούνιος 2022, ημέρα Παρασκευή, ώρα 9:30 μμ στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου, μετά την περιπέτεια του κορονοϊού οι περιπέτειες του Οδυσσέα!!!!
ΟΔΥΣΣΕΙΑ του Ανδρέα Φλουράκη από την παιδική και εφηβική σκηνή του ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ με εμψυχώτρια την κ. Αφροδίτη Κατσαούνου.
Τα μακρινά ταξίδια μας, κάποτε μας στερεύουν
Τα πιο απαίσια φαγητά, μια μέρα νοστιμεύουν.
Γεύσεις πολλές και μυρωδιές, βρίσκεις σε νέους τόπους
Πάμε να συναντήσουμε, πολιτισμούς και ανθρώπους.
Μια θεατρική παράσταση που με οδηγό το χιούμορ και την παρωδία και με πρωταγωνιστές τα παιδιά, μας δίνει την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μικροί και μεγάλοι με διαφορετική και σύγχρονη ματιά την υπέροχη αρχετυπική ιστορία της Οδύσσειας….



Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2022
Tο παιδικό και το εφηβικό τμήμα του θεατρικού εργαστηρίου του ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ με την υπεύθυνη του Θεατρικού ας τμήματος και με τη δασκάλα τους, Αφροδίτη Κατσαούνου, επισκέφθηκε τη σπουδαία αυτή έκθεση, το σπουδαίο πολιτιστικό γεγονός για την πόλη μας.

Οι μαθητές των εργαστηρίων, παιδιών και εφήβων, εμπνέονται από ένα έργο που τους άγγιξε συναισθηματικά και στη συνέχεια το αποτυπώνουν στο χαρτί. Στόχος της δράσης είναι, στα επόμενα θεατρικά μαθήματα, να εμπνευστούν από το έργο τους, να καταγράψουν σκέψεις και συναισθήματα ώστε να καταλήξουν στην παραγωγή θεατρικού κειμένου που θα παρασταθεί σε θεατρική δράση.

Ευχαριστούμε τους ανθρώπους της Πινακοθήκης για την βοήθειά τους.

Σεπτέμβρης 2021
Και φέτος θα υποδεχθούμε με πολλή χαρά τα νέα ταλέντα μας στο μαγικό κόσμο της θεατρικής σκηνής του Μακρυγιάννη!!!

Η δουλειά που γίνεται στο θεατρικό εργαστήρι κάθε χρόνο αποδίδει όλο και περισσότερους καρπούς. Τα παιδιά φεύγουν γεμάτα εμπειρίες και γνώσεις, φαντασία, παραμύθια, κίνηση, αυτογνωσία, αυτοπεποίθηση……. πειθαρχούν, επικοινωνούν, συνεργάζονται, επινοούν, αποκτούν αισθητική……..έρχονται κοντά με την ποίηση, τους μύθους, τα θεατρικά έργα, τη μουσική, τη ζωγραφική, το χορό…….και τόσα άλλα…..
Θεατρική Ομάδα Εφήβων του Πολιτιστικού Συλλόγου Μακρυγιάννης
Τον Οκτώβριο του 2018 μια ομάδα δεκατριών εφήβων ξεκίνησε την θεατρική χρονιά με πολύ κέφι και μεγάλα θεατρικά όνειρα, με υπεύθυνη τμήματος την Ζωή Μπαρτζώκα και εμψυχώτρια την Αφροδίτη Κατσαούνου.
Στον πρώτο χρόνο διδασκαλίας, εκτός από τις εκπαιδευτικές δράσεις των μαθημάτων, παρουσίασε με πολύ μεγάλη επιτυχία την άρτια οργανωμένη παιδική παράσταση (σκηνοθεσία, σκηνικά, κοστούμια, έντυπο υλικό, ήχος, φως), Ο μάγος του Οζ. Τα παιδιά έτσι είχαν την ευκαιρία εκτός από τα μαθήματα αυτοσχεδιασμών, δραματοποίησης, θεωρίας θεάτρου και υποκριτικής, να έρθουν σε επαφή με τον μαγικό κόσμο του στησίματος μιας θεατρικής παράστασης μέσα από την συνεργασία, τον εθελοντισμό και την πολύπλευρη συμμετοχή (πρόβα, σκηνικό, κοστούμια, φώτα, ήχος, φωτογραφία, μακιγιάζ).
Την επόμενη χρονιά, 2019, το τμήμα υπερδιπλασιάστηκε, με είκοσι επτά εφήβους, πράγμα που ανάγκασε τους υπεύθυνους να δημιουργήσουν δύο τμήματα, γυμνασίου και λυκείου. Τα δύο αυτά τμήματα συνέχισαν τα θεατρικά μαθήματά τους αλλά ως μια ομάδα συνεργάστηκαν από κοινού και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα παρουσίασαν τα Χριστούγεννα του 2019, στα πλαίσια της χριστουγεννιάτικης γιορτής του Συλλόγου, την Χριστουγεννιάτικη Ιστορία του Ντίκενς. Η παράσταση εντυπωσίασε για την πρωτοτυπία της αφού μελετήθηκε και διασκευάστηκε διακειμενικά με ποιήματα Ελλήνων και ξένων ποιητών και παρουσιάστηκε με μια μεταμοντέρνα προσέγγιση. Τα παιδιά ως Χορός αφηγήθηκαν το έργο και ζωντάνεψαν μερικές από τις σημαντικότερες ιδέες του.
Από τον Γενάρη του 2020 η ομάδα αποφάσισε να ανεβάσει ένα αφιέρωμα στην Ρένα Βλαχοπούλου και άρχισε εντατικά τις πρόβες. Δυστυχώς εξαιτίας της πανδημίας του Covid19 διακόπηκαν όλες οι δράσεις. Παρόλα αυτά δεν έμεινε ανενεργή.
Την περίοδο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία σε on line συναντήσεις με την εμψυχώτριά τους, τα παιδιά δημιούργησαν ένα φωτογραφικό τρέιλερ με θέμα: Πως βίωσα τον Εγκλεισμό.
https://www.facebook.com/afrodith.katsaounou/videos/10219877086751118
Περιμένοντας την νέα σχολική χρονιά και ελπίζοντας για τα καλύτερα, είμαστε έτοιμοι και ανυπόμονοι να συνεχίσουμε δυναμικά με κοινό παρονομαστή την αγάπη για το θέατρο και τον πολιτισμό.
Άρτα, Αύγουστος 2020
Αφροδίτη Κατσαούνου

Με την καθοδήγηση της ακούραστης Αφροδίτης Κατσαούνου